Srdcovo - cievny- II.časť
Ad.2 OCHORENIA CIEV
1.Ateroskleróza
Podstata: ložiskovité nahromadenie tukových látok a zmnoženie väziva v intime tepien s následným vytvorením aterosklerotických plátov. Ateromatózne pláty vyčnievajú do lúmenu artérií a spôsobujú jeho zúženie.
Štádiá aterosklerózy:
1. štádium – Tukové prúžky – jemné prúžky v intíme artérií (mladí ľudia, deti)
2. štádium – fibrózne pláty – okolo tukových ložísk sa rozmnožuje väzivo a hladká svalovina
3. štádium – AS plát – aterosklerotický plát, lipidové jadro s fibróznou čiapkou
4. štádium – komplikovaný AS plát – komplikovaný sklerotický plát (raptúra plátu, trombóza nad rozpadnutým plátom, hemorágia)
- hyalinóza, dystrofická kalcifikácia – ukladanie Ca. (patri aj k 2. aj k 3. štádiu)
NÁSLEDKY ATEROSKLERÓZY:
- nedostatočné prekrvenie – ischémia vyživovaného orgánu
najčastejšie postihnutými cievami sú:
- koronárne (vencovité) artérie: ICHS
- mozgové artérie: TIA (prechodná ischémia mozgu), NCMP (náhla cievna mozgová príhoda)
- končatinové artérie: ISCHDK – klaudikácie (claudicatio intermitens)
Rizikové faktory aterosklerózy
· koncentrácia lipidov (zvýšená koncentrácia cholesterolu, LDL-, HDL+, trigliceridy)
· hypertenzia
· Diabetes mellitus
· Obezita – BMI = telesná hmotnosť v kg : (výška v m)2
· Fajčenie
· Nezdravé stravovanie
· Nedostatok pohybu
· Alkohol
· Stres
· Pohlavie (mužské, ženy po menopauze), vek dedičnosť
Obmedzenie výskytu rizikových faktorov
· Zdravé stravovanie
· Zníženie telesnej hmotnosti (BMI na 27)
· Dostatok pohybu (prechádzky, turistika)
· Vylúčiť nadmernú konzumáciu alkoholu
· Prestať fajčiť
· OTC prípravky
Zdravé stravovanie
· Nízka spotreba
- Nasýtených tukov (nasýtené MK)
- Trans foriem nenasýtených MK
- Cholesterolu
- Soli
- Alkoholu
· Vyššia spotreba
- Nenasýtených MK (najmä ω – 3)
- Ovocia, zeleniny a obilnín (obsahujúcich antioxidanty a vlákninu)