Choď na obsah
Choď na menu
Sacharidy
12. 4. 2010
SACHARIDY Základom sú malé jednotky monosacharidy, väčšina sacharidov=biele sladké látky rozpustné vo vode Monosacharidy: 1.Glukóza=hroznový cukor, je základný zdroj energie pre človeka, v zdravotn. sa používa ako umelá výživa, nach. Sa v ovocí, mede, krvi živočíchov. Kvasením glukozy bez prístupu vzduchu vzniká alkohol(hruškovica) 2.Fruktoza=ovocný cukor, je najsladší zo všetkých cukrov a používa sa ako sladidlo pre diabetikov Diasacharidy:vznikajú spojením 2 molekúl monosacharidov 1.Sacharoza=repný olej, je to najpoužívanejšie sladidlo v potravinárstve, je rozpustný vo vode, jeho zahrievaním vzniká hnedá hmota-karamel 2.Maltoza=sladový cukor, vzniká v klíčiacich semenách rastlín, štiepením maltozy vzniknú dve molekuly glukozy, ktoré dokážu kvasiť=na tom je založená výroba piva 3.Laktoza=mliečny cukor, je v materskom mlieku cicavcov, genetická porucha metabolizmu laktozy=laktozémia Polysacharidy: 1.škrob:zásobný cukor rastlín, nach sa v zemiakoch, cestovinách, ryža 2.glakogén:zásobný cukor živočíchov, vzniká v pečeni premenou glukozy=tým je udržiavaná stála hladina glukozy v krvi 3.celuloza:stavebný cukor rastlín, nach sa v dreve, bavlne, ľana, nie je rozpustná vo vode a nikto okrem termitov ju nevie stráviť.
Archív
Kalendár
<< |
október / 2022 |
>> |