Lipidy
12. 4. 2010
Prírodné látky
Patrí sem: C-sacharidy, T-lipidy, B-proteíny, nukleové kyseliny(DNA), enzýmy, hormóny, steroidy, cholesterol. Ľudské telo nie je schopné vyrábať organické zlúčeniny z anorganických, iba rastliny fotosyntézou 6CO2+12H2O→C6H12O6+6O2+6H2O glukóza
Lipidy-tuky
Sú rastlinného a živočíšneho pôvodu, sú zásobárňou energie. Tuky u živočíchov fungujú ako tepelná izolácia, obaľujú niektoré orgány a chránia ich pred úrazom. Tuky viažu 3x viac energie ako cukry. Z chem. Hľadiska sú tuky estery karboxylových kyselín a alkoholu(hlavne glycerolu)
Podľa zloženia ich delíme: jednoduché=kyselina+alkohol
Zložené =kyselina+alkohol+ďalšia zložka
Tuky=majú pevné skupenstvo, pretože obsahujú len jednoduché väzby, väčšinousú živočíšneho pôvodu
Oleje=sú kvapaliny, pretože obs. aj dvojité väzby, väčšinou sú rastlinného pôvodu
Stužovanie tukov:pri výrobe rôznych druhov tukov v potravinárstve aj drogérii, sú najskôr v kvapalnom skupenstve. V tady majú aj dvojité väzby. Po výrobe daného tuku krému sa pridajú len vodíky, zostanú len jednoduché väzby a vzniknú stužené tuky
Žltnutie tukov: tuky sa na vzduchu v teplom prostredí rozkladajú, horknú a zapáchajú
Zmydelňovanie: tuky alebo oleje sa varia s roztokmi hydroxydov(NaOH, KOH). Tak vznikajú sodné alebo draselné mydlá, k nim sú pridávané voňavé alebo zjemňujúce zložky a vzniknú toaletné mydlá
Vosky: obs. dlhé reťezce alkoholov, majú pevné skupenstvo, sú nerozpustné vo vode, nepodliehajú žltnutiu-sviečky
Rastlinné vosky: tvoria súvislé povlaky na listoch a chránia proti nadmernému vysušovaniu
Živočíšne vosky:včelí vosk, lanolín= z oviec, použitie: výroba krémov a mastí, sviečky, leštiace pasty-topánky, nábytok, drevo
Zložené lipidy:v našom tele sú veľmi dôležité pri prenose informácii medzi bunkami, hlavne pri prenose nervových vzruchov.